Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kedves párocska, akik fekete havanese-et szerettek volna vásárolni. Találtak is az interneten egy eladót, aki potom 20.000 Ft-ért árulta az 1 kg-os jószágot. A párocska beleszeretett, meg is ejtették az adás-vételt egy benzinkúton, persze szerződés, chip, miegymás nélkül. Boldogan tértek haza a kis szerzettel, aki alig volt nagyobb, mint a tenyerük. Telt, múlt az idő, a kis szerzet evett, ivott, nőtt és nőtt. És még tovább nőtt és nőtt. És még annál is tovább nőtt és nőtt. Meg sem állt 18 kg-ig! Időközben a kis pofája a turcsi havanese-ből átalakult gyönyörű szetterré, ahogy a füle, a testalkata, a szőre is. A párocska így is boldog volt, mert addigra nagyon megszerették a kutyát (amit nem is csodálok, hisz egy gyönyörű, teljesen kutya formájú és méretű, bolondos jószág), így nem volt probléma, hogy pontosan 3x akkora lett kedvencük, mint a fajta standard. És még véletlenül sem hasonlít egy havanese-re sem. Persze időközben rájöttek, hogy rútul átverte őket a gonosz, kopasz Hókuszpók, de szerződés hiányában legfeljebb a fejüket tudták volna a falba verni - ha gond lett volna "az erősebb testalkat", de mint írtam, ez már cseppet sem zavarja őket, sőt! 

Hogy mi a tanulság ebből a sztoriból? Először is talán az 'olcsó húsnak híg a leve' mondás jutna eszembe (20.000 Ft-ból kb. az oltások jönnek ki, HA rendesen van oltva a kiskutya...). Majd a 2010. július 1. óta életben lévő állatvédelmi törvény, amely kimondja, hogy gazdaváltásnál chip-nek kell lennie a kutyában a beazonosíthatóság érdekében. Valamint az örökbefogadási szerződés, amiben le lehet fektetni az ilyen-olyan garanciákat, felelősségeket, kötelezettségeket (pl. ivartalanítás). Végül egy kis matek: ha a kutya most, nagyjából felnőtt korában 18 kg, akkor 1 kg-osan hány hetes lehetett vajon? Egy kis segítség: a minimális kor az elválasztáshoz 6 hét körül van, ideális esetben inkább 7-8-8,5 hetes korig várnak, hogy az összes szocializációs "infó" átmenjen anyából kölyökbe. Tehát 1 kg-osan hány hetes lehetett vajon? Nálam a témához jobban értők szerint kb. 4. Pont 2 héttel fiatalabb, mint a megengedhető. A további következtetéseket már mindenki vonja le magában...

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakbakutya.blog.hu/api/trackback/id/tr863437582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása